Kuchnia słowiańska - otwarcie projektu

Jakiś czas temu podjąłem starania odtworzenia kuchni, jaka funkcjonowała tu w czasach przedchrześcijańskich. No, nie jest to zadanie łatwe, bo to trzeba się wgryźć w archeologię bardziej niż w książki kucharskie. Z moich badań wynika, że nie było wtedy wielu przypraw i warzyw, które dzisiaj można znaleźć na świątecznych stołach, wiele zaś innych jest nam dzisiaj prawie nieznanych.

Na razie zaproponowałem dwa dania (tak na dobry początek), które można łatwo zrobić, a składniki są ogólnodostępne. Będzie oczywiście ciąg dalszy, ale to już w nowym roku.

Więc jeśli masz już dosyć Mikołaja wymyślonego przez firmę Coca Cola i kolęd puszczanych w Tesco... Kevin Cię nie kręci, a obłuda wszędobylskich świątecznych reklam razi - przekonwertuj się na tradycję słowiańską i skosztuj kuchni sprzed dwóch tysięcy lat.

Komentarze